QL24 najlepsze arty w sieci | Pamietaj o spirulinie
15543
post-template-default,single,single-post,postid-15543,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Pamietaj o spirulinie

Ślimakowy profil i ledwo widoczna wręcz pokaźność – oto jest spirulina, tak rozpowszechniona, za tosymultanicznie prezentująca mrowie znamion zdrowotnych. Określana nadto zielonym mięsem, które jeszcze bardziej entuzjastycznie dorzucamy do standardowej diety, ze względu na przodujące cechy.

Aztekowie w czasach swojej świetności dostrzegali cechy,  jakie posiada spirulina. Mamy do czynienia z mikroskopijnymi, zielono-niebieskimi algami, dla których najpopularniejszym siedliskiem są dość ciepłe jeziora Afryki i Meksyku. Do tego obraz sprężyny i długość posiadająca niecałe 500ɥm. Ten mikroskopijny ,,układ”, jednakowoż zapewniający zadziwiającą ilość zdrowia z jego dołączenia do pokarmów jedzonych każdego dnia.

Zamienną nazwę zielonego mięsa spirulina ma dzięki nieprzeciętnie znacznej zawartości białka, jakiego mamy w aktualnie zachwalanych algach choćby 3 x więcej niż w czystym mięsie. W dodatku aż 18 aminokwasów, za to wśród nich osiem określanych jako konieczne do życia. W spirulinie znajduje się więcej szczególnie łatwo absorbowalnego żelaza niż w mięsie, natomiast na uwagę bez wątpienia zasługuje do tego zawartość potasu, magnezu i niezbędnych do życia amin, mikro- i makroelementów.

Słynna spirulina popularnie zwana bywa niekiedy mlekiem Matki Ziemi, bo znajduje się w niej rzadko spotykane stężenie nieczęsto spotykanego kwasu gamma-linolenowego. Ten właśnie kwas czynnie uczestniczy procesie wytwarzania związków odpowiedzialnych choćby za uregulowanie ciśnienia krwi, efekty zapobiegające stanom zapalnym, zaś ponadto optymalizowanie zdrowia i wyglądu skóry, i włosów.

Barwniki a innymi słowy żywo zielony chlorofil i kobaltowa fikocyjanina, mieszczące się w spirulinie składają się na to, iż owa zapewnia działanie zapobiegające utlenianiu. Wspomniana wcześniej fikocyjanina jest ponadto odpowiedzialna za zwalnianie enzymu lipazy trzustkowej, regulację nasycenia triacygliceroli we krwi oprócz tego normalizowanie stężenia glukozy w porze poposiłkowej. Spirulina, opierając się na informacjach czerpanych od naukowców, polepsza produktywność systemu immunologicznego. Znajdujące się w niej a niezbędne do życia aminy i enzymy, a także biofotny, przyczyniają się do podwyższeniu jakości formy ogólnej naszego organizmu.