QL24 najlepsze arty w sieci | Zestawy garnków ze stali – o czym warto wiedzieć?
15698
post-template-default,single,single-post,postid-15698,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Zestawy garnków ze stali – o czym warto wiedzieć?

Zestawy garnków ze stali nierdzewnej można spotkać w wielu gospodarstwach. Ich popularność wynika z wielu cennych zalet, jednak potrzebna jest ich właściwa pielęgnacja, by każde naczynie mogło doskonale spełniać swoją funkcję przez maksymalnie długi czas. Wyposażenie domu w solidne, trwałe garnki ze stali to doskonała inwestycja na przyszłość. Jak je odpowiednio użytkować? Jak dbać o zestawy garnków ze stali, by zachowały swój doskonały wygląd i wyjątkowe właściwości?

Zestawy garnków ze stali – dlaczego warto je mieć?

Wśród najpopularniejszych naczyń do kuchni, zestawy garnków ze stali nierdzewnej stale znajdują się w ścisłej czołówce. To oznacza, że są warte zakupu z różnych względów. Jeśli chodzi o zalety stalowych garnków, można wymienić ich przynajmniej kilka:

– wysoka trwałość – zestawy garnków ze stali są bardzo wytrzymałe. Cechuje je odporność na uszkodzenia i odkształcenia powstałe w wyniku działania wysokiej temperatury, a także na działanie kwasów czy zasad. Stal nierdzewna, jak sama nazwa wskazuje, nie poddaje się korozji, dlatego naczynia z takiego materiału zachwycają swoim wyglądem przez wiele lat.

– wygoda użytkowania – zestawy garnków ze stali nierdzewnej równomiernie się nagrzewają, można je także przez czas przechowywać w lodówce wraz z daniem, a także bez obaw myć w zmywarce. Takie naczynia łatwo utrzymać w czystości, nie rysują się również podczas używania szorstkich gąbek.

– atrakcyjny wygląd – estetyka stali nierdzewnej prezentuje się bardzo elegancko, ponadto jest ponadczasowa. Można wybierać spośród modeli matowych, jak również efektownie połyskujących.

– uniwersalność zastosowania – ze względu na to, że zestawy garnków stalowych zazwyczaj można stosować praktycznie na każdym typie kuchenki, wymiana sprzętu kuchennego nie wymusza zakupu nowych naczyń, co oszczędza domowe wydatki.

Decydując się na stal nierdzewną, zamiast pojedynczych sztuk warto kupić cały zestaw garnków, ponieważ znajdziemy w nim różne typy naczyń oraz idealnie dopasowane do nich pokrywki (godne polecenia są szczególnie w wersji szklanej, przez którą widać potrawę). Gotowe komplety łączą ze sobą nie tylko wysoką praktyczność, ale i walory estetyczne.

Jak dbać o zestawy garnków ze stali nierdzewnej?

Wyposażenie domu, również w kwestii kuchennych sprzętów powinno być jak najbardziej wytrzymałe. Należy więc dobrze przemyśleć swój zakup, a także stosować się do zasad, które pozwalają cieszyć się trwałością stalowych garnków przez bardzo długi czas.

  1. Wybierając konkretny zestaw garnków ze stali nierdzewnej najlepiej wziąć pod uwagę wersje z wielowarstwowym dnem. Dzięki niemu naczynie dłużej trzyma ciepło i szybciej się nagrzewa. Ponadto wielowarstwowe, grube dno zmniejsza prawdopodobieństwo przypalenia potrawy. Tak zbudowane naczynie jest zdecydowanie trwalsze niż najprostsze modele wykonane z bardzo cienkiej stali.
  2. Po zakupie stalowych garnków należy je dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.
  3. Ważną zasadą, którą należy kierować się podczas użytkowania stalowych garnków, jest fakt, że dodawanie soli do wody należy wykonać dopiero po jej zagotowaniu. W przeciwnym razie na powierzchni naczynia mogą pojawić się białe plamki i przebarwienia. Jest to wynik reakcji niklu i chromu, które znajdują się w składzie stali szlachetnej. W przypadku, gdy w garnku pojawią się takie plamki, można je wyczyścić, wykorzystując ciepłą wodę z dodatkiem octu, soku z cytryny lub kwasu cytrynowego.
  4. Podczas użytkowania naczynia stalowego należy dostosować wielkość palnika do rozmiarów garnka. Jeśli będzie on zbyt mały, wydłuży się czas przygotowania potrawy. Z kolei na dużym palniku są spore straty ciepła i energii, ponadto boki naczynia oraz rączki mogą zostać opalone, a tym samym przebarwione.
  5. Garnki stalowe, szczególnie użytkowane na kuchence gazowej, szybko mogą zostać opalone, a ich powierzchnia często pokrywa się warstwą tłuszczu. Najlepiej jest unikać nagromadzenia takiej powłoki, która jest nierzadko bardzo trudna do wyczyszczenia. Aby to zrobić, należy dokładnie myć garnek po każdym użyciu, przykładając dużą uwagę do dna naczynia.